قرچک

آشنایی با شهرستان

شهرستان قرچک در ۲۰ کیلومتری جنوب شرق تهران واقع گردیده است. این شهرستان از سمت شمال شرق به شهرستان پاکدشت، از شرق، جنوب شرق و جنوب به شهرستان ورامین، از جنوب غربی، غرب و شمال غربی نیز به شهرستان ری محدود می باشد. این شهرستان بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال ۹۵، دارای ۲۶۹ هزار و 138 نفر جمعیت می باشد. قرچک دارای آب و هوای خشک و نیمه بیابانی با تابستان هایی گرم و زمستانهایی نسبتا سرد بوده و بارندگی کم، گرمای زیاد و دوره خشکی طولانی از ویژگی های این منطقه می باشد بطوریکه دمای هوای شهرستان در طول سال به صورت میانگین داری تغییراتی از ۷- درجه تا ۴۳ درجه سانتیگراد بوده و وضعیت نزولات جوی در این شهرستان سالیانه ۱۶۰ میلیمتر و حداکثر سرعت بادهای موسمی در آن به طور متوسط به ۱۵ کیلومتر می رسد. شکل زیر موقعیت شهرستان قرچک را نشان می دهد.

تحلیل شهرستان

مزيت‌سنجي و اولويت‌بندي كسب‌وكارهاي موجود در هر شهرستان برمبناي يک روش تحقيق انجام مي‌شود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب‌وكار تدوين مي‌شود. اين شناسنامه‌ها به عنوان ورودي به نرم‌افزار داده‌شده و خروجي نرم‌افزار هم‌پوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيت‌دار شهرستان است. اين اولويت‌بندي‌ها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح مي‌شوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيت‌سنجي اصلاح‌شده‌است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام مي‌شود. اين مصاحبه‌ها پياده‌سازي و ارزيابي مي‌گردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيت‌سنجي، مصاحبه‌هاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت مي‌گيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست‌يابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي حاصل مي‌شود. در ادامه تحليل شهرستان قرچک ارائه‌شده‌است.

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همانطوريكه در قسمت مقدمه اشاره‌شده مبناي تحليل، مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي است. از بررسي اين دو منبع رسته‌هاي رايج و اولويت‌دار شهرستان تعيين شده‌است. مبناي اين اولويت‌بندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسب‌وكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيت‌سنجي دارند، است. در هر رسته كسب‌وكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شده‌است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راه‌اندازي نشده و پتانسيل ايجاد آن‌ها در شهرستان وجوددارد، اشاره شده‌است. مزيت‌هاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شده‌است.

زراعت

شهرستان قرچک با داشتن منابع آبی مناسب و همچنین خاک حاصلخیز می‌تواند منطقه ای مناسب جهت توسعه زراعت و افزایش سرمایه گذاری در این زمینه باشد. در این حوزه لازم به ذکر است که تمام موارد پیشنهاد داده شده به شرط وجود زمین کافی، قابلیت سرمایه گذاری را دارند. تولیدات زراعی شهرستان قرچک در مجموع توان بالاتری از تولیدات باغی دارد. عمده ترین محصول باغی این شهرستان گندم وجو است و به دلیل بازار مصرف خوب برای این محصولات، همچنان مزیت افزایش تولید برای آنها وجود دارد. گندم در بازه زمانی حدوداً هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سوددهی می‌رسد. کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه‌ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد بنابراین گسترش تولید گندم از طریق افزایش سطح زیر کشت، ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد. محصول جو بعد از گندم بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده است. اراضی وسیعی که به دلیل شوری و عمق کم خاک و شور بودن آب زراعی، کم بازده می‌باشند، می‌تواند برای تولید جو مناسب باشد. جو از دیرباز در تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ازدیگر محصولات زراعی که به صورت عمده در شهرستان تولید می شود، ذرت دانه ای و علوفه ای است. این محصولات علاوه بر تامین نیاز شهرستان قرچک، نیاز شهرستان های اطراف را نیز رفع می کند و مزیت افزایش تولید دارد. کاشت ذرت در خاک هایی که دارای عمق کافی، نرم و قابل نفوذ باشند امکان پذیر است، همچنین لازم است تهویه در خاک به خوبی انجام شود، خاک از نظر آهک و هوموس غنی و حرارت کافی داشته باشد. زمین های خیلی سبک و خیلی سنگین برای کاشت ذرت مناسب نیستند. ذرت بر خلاف گندم و جو احتیاج به گرما و حرارت زیاد خورشید دارد. مناطقی که تابستان گرم و تابش نور خورشید کافی و پاییز خشک دارند بهترین عملکرد را از نقطه نظر تولید دانه دارند.

کشت حبوبات در شهرستان قرچک به صورت محدود انجام می شود و با توجه به اینکه زمین های منطقه برای محصولات زراعی کشش و قابلیت دارند، کشت حبوبات دارای مزیت خواهد بود. این محصولات فیبر بالایی دارند و در چند سال اخیر نیز به میزان بیشتری در غذاها مورد استفاده قرار گرفته‌اند. همچنین می‌توان این محصولات را در تناوب با گندم و جو قرار داد و بخشی از نیتروژن مورد نیاز خاک را تامین کرد و از کاه تولید شده نیز برای خوراک دام و طیور بهره برد. لذا با توجه به نکات ذکر شده کشت و زراعت این محصولات برای شهرستان مزیت دو چندان دارد.

کشت زعفران به صورت آزمایشی در شهرستان انجام شده است و موفقیت آمیز بوده در نتیجه برای کشت این محصول در شهرستان قرچک پتانسیل وجود دارد. بسیاری از مردم فکر می‌کنند که کاشت زعفران فقط درخراسان انجام می‌شود، به همین دلیل اطلاعات کافی از کاشت طلای سرخ ندارند. مقاومت زعفران در برابر سرما زیاد بوده و به آب کمی نیاز دارد. زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع در صنایع غذایی کاربرد فراوان دارد. دمنوش زعفران آرام بخش بوده و استرس و نگرانی را برطرف می‌کند. کسب و کار کشت زعفران به علت خاصیت ضد سرطانی این گیاه اهمیت دو چندان پیدا می‌کند. ایران اولین کشور تولیدکننده زعفران بوده که قریب به 90 درصد از زعفران جهان را تأمین می‌کند. مصرف زعفران در شهرستان بالا است و نه تنها می تواند نیاز منطقه زیرکشت را تامین کند بلکه درسراسر ایران نیز مشتری دارد.

در این شهرستان گیاهان دارویی به صورت خودرو مشاهده می‌شوند و باتوجه به اینکه از گیاهان دارویی خشک و فرآوری شده در شهرستان استفاده ی زیادی می شود کشت گیاهان دارویی نظیر گل گاوزبان، رازیانه و بابونه جهت افزایش نرخ سوددهی را به لحاظ کمی و کیفی مزیت دارد. رازیانه بومی جنوب غربی آسیا و جنوب اروپا ( بخش مدیترانه‌ای) است در بیشتر موارد مصرف بذر رازیانه استفاده می شود. مصرف این گیاه در دوران بارداری ممنوع است ام خواصی همچون جوان کننده پوست، ضد بلغم و... دارد. گل گاوزبان یک گیاه علفی به طول 70 – 40 سانتی‌متر است. این گیاه در مزارع و گاهی زمین‌های بایر می‌روید. منشأ اولیه این گیاه دمشق بوده است. از تجزیه شیمیایی گیاه گل گاوزبان مهم‌ترین ماده‌ای که به دست می‌آید نیترات دوپتاس می‌باشد و بیشتر خواص آن مربوط به این ماده است. گل گاو زبان گیاهی طبی است که تقریباً تمامی اجزای آن، اعم از گل ها، برگ ها و دانه های آن به عنوان دارو استفاده می شوند. همچنین دانه های این گیاه را برای تهیه روغن مورد استفاده قرار می دهند. گل گاوزبان دارای طبیعت گرم است و همچنین نشاط‌آور، مقوی و آرامش‌بخش می باشد. بابونه گیاهی دائمی و کوچک با بویی معطر، به ارتفاع تقریباً 30 سانتیمتر است. بابونه یک روش درمانی گیاهی بسیار خوب است. در دو نوع قابل قبول آلمانی و همچنین رومی ، بابونه را می توان به عنوان یک ضد افسردگی همراه با استفاده از آن مانند یک داروی تسکین دهنده بیماری استفاده نمود. بابونه از نظر طب سنتی گرم و خشک است و از تقویت کننده های تلخ محسوب می شود.

در زمینه زراعت، کشت و پرورش گیاه اقتصادی و ارزشمند کلزا نیز مدنظر قرار گرفته است. طبق بررسی‌ها کشت کلزا در چند سال اخیر در شهرستان انجام شده است و سال به سال به سطح زیرکشت این محصولات افزوده می‌شود. کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی‌های زیست محیطی می‌گردد. با توجه به آن که زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، نیاز گیاه به آب کم بوده و با استفاده از نزولات جوی می‌توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می‌تواند در تغذیه دام‌های منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگردان بقای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهاده‌های خوراکی دام و طیور در بسیاری مناطق متداول است.

صنایع غذایی

راه‌اندازی کسب و کار فرآوری انواع محصولات کشاورزی مهمترین روش برای ایجاد اشتغال و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب می‌شود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن می‌کند.

میزان تولید گوجه فرنگی و صیفی جات در این شهرستان به دلیل زراعت سالانه و عملکرد مطلوب آن بسیار زیاد است و معمولاً به صورت خانگی از آن تولید رب گوجه فرنگی می‌کنند. در این راستا ایجاد واحدی برای تولید رب و پودر گوجه فرنگی و همچنین در اولویت های پایین تر تولید ترشی و شور بسیار مزیت دارد و با ایجاد بازار فروش مناسب در خارج از شهرستان می‌توان به سوددهی خوبی رسید و باعث کاهش درصد بیکاری در این شهرستان شد. صنعت تولید رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فروانی نظیر تولید چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سس‌ها و کنسروها است و با توجه به این که کاشت گوجه فرنگی در این شهرستان به وفور انجام می‌شود، تولید رب از مزیت‌های قابل سرمایه‌گذاری در این شهرستان است. پودر گوجه فرنگی محصولی نوین و جدید از میوه گوجه فرنگی است. پودر گوجه‌فرنگي محصولي است كه زمان زیادی از توليد نمي‌گذرد و در همین مدت هم توانسته جاي خود را در بازار مصرف باز كند. اين پودر به دليل داشتن وزن و حجم كمتر، باعث سهولت و صرفه‌جويي در حمل‌ و نقل و بسته‌بندي شده و ماندگاري و عمر مفيد بيشتري دارد. مزيت ديگر اين پودر نداشتن مواد نگهدارنده در تركيبات آن است. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی نیز دارای کاربردهای متنوعی است. از جمله کاربردهای گسترده این محصول می‌توان به کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپ‌های آماده و اسنک‌ها (شامل پفک، چیپس و...) اشاره نمود. به طور کلی می‌توان گفت از این محصول به عنوان چاشنی در تولید محصولات مختلف استفاده می‌شود. ترشی و شور، بیشتر به‌عنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد می‌شود. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی‌ مدت صیفی‌ و سبزیجات است. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانواده‌ها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را به‌صورت آماده تهیه نمایند.

میزان تولید بادمجان و ذرت دانه ای در شهرستان به حدی است، که بتوان واحدی برای تولید کنسرو خوراک بادمجان و ذرت احداث کرد. در شرایط کنونی جامعه بازار استفاده از غذاهای کنسرو شده بسیار پر رونق است و این قبیل غذاها به دلیل داشتن مزایایی همچون حفظ حالت طبيعي مواد غذايي، قيمت مناسب، نگهداري طولاني و آسان، در دسترس بودن، تنوع و صرفه‌جويي در زمان بسیار مورد توجه هستند و از مصرف بسیار بالایی برخوردارند.

با توجه به میزان تولید گندم در شهرستان، احداث واحدی برای تولید آرد می تواند نیاز منطقه را تامین کند. از جمله فعالیت‌هایی که برای شهرستان می‌توان انجام داد و علاوه بر سوددهی، برای جوانان نیز بازار کار فراهم شود، تولید شیرینی، رشته آش، نان صنعتی و نان فانتزی است. البته تولید نان صنعتی و فانتزی به دلیل بازار مصرف بیشتر، مزیت بالاتری نسبت به سایر موارد نامبرده شده دارند. در تولید نان به روش صنعتی، نان با استفاده از تکنولوژی روز دنیا، ماشین‌آلات مدرن، به صورت مکانیزه (تمام اتوماتیک) و بدون دخالت دست و در مقیاس بالا تولید می گردد. از مزایای تولید صنعتی نان، ارتقاء کیفیت نان، ارزش غذایی بیشتر، ضایعات کمتر، تنوع محصول و استفاده بهینه از انرژی است. امروزه شغل نانوایی یکی از مشاغل پایه‌ای و پر رونق است که در طول سال همیشه درآمدزا می‌باشد. نان محصولی است که با توجه به سلیقه یا نوع غذای مصرفی خانواده ها، همواره بر سر سفره‌ها قرار دارد. نان‌ها فقط به صورت نان‌های ساده و معمول مانند لواش، سنگک و... نیستند بلکه نان‌های فانتزی نیز تولید می‌شوند که مشتریان خاص خود را دارند. امروزه راه‌اندازی کسب و کار تولید نان فانتزی بازاری رو به رشد دارد. این کسب و کار با تولید نان‌هایی با اندازه و طعم‌های متفاوت با استقبال مردم مواجه شده ‌است. شیرینی از دیرباز مورد توجه افراد با ذائقه‌های مختلف بوده و در تمامی مراسم‌ها و جشن‌ها نیز کاربرد دارد. پخت شیرینی در ابعاد وسیع و کارگاهی و حتی در محیطی کوچک (در خانه) امکان‌پذیر است. شیرینی محصولی است که در انواع متفاوت و با طعم‌های متنوعی تهیه می‌شود. به علاوه این که با تغییر در مواد تشکیل دهنده آن می‌توان برای افراد رژیمی هم شیرینی تهیه کرده و این افراد را نیز به بازار هدف خود اضافه کرد. این کسب و کار را می‌توان با تجهیزات کم و سرمایه پایینی شروع کرد و در زمان کوتاه با فروش محصول به سود بالایی رسید. پخت شیرینی یکی از مشاغل زود بازده است و یک فرصت شغلی مناسب مخصوصاً برای زنان خانه‌دار محسوب می‌شود. گروه ديگري از فرآورده‌هاي خميري حاصل از آرد گندم انواع رشته‌ها هستند. رشته فرآورده‌اي است كه از مخلوط كردن آرد گندم، آب و نمك پس از طي مرحله عمل آوردن به وسيله ماشين‏هاي مخصوص تهيه و پس از خشك كردن به بازار عرضه مي‌شود. رشته آش رشته‌اي است كه داراي رنگ سفيد متمايل به شيري مي باشد و از آرد ستاره که 21 درصد از سبوس خود را از دست داده است.

با توجه به میزان تولید انجیر در شهرستان، احداث واحدی برای فراوری این محصول مزیت خواهد داشت. در این شهرستان انجیر خوب و مرغوبی تولید می‌شود؛ اما چون ماندگاری میوه انجیر بسیار کم است و صنایع تبدیلی ندارد، سالانه بخشی از آن به ضایعات تبدیل می‌شود. با این وجود ایجاد صنایع فراوری آن سود خوبی را برای باغدار و سرمایه گذار خواهد داشت. بهره‌گیری از خواص فراوان انجیر بیشتر از طریق مصرف انجیر خشک و پس از آن میوه تازه مرسوم است. مصرف انجیر خشک به‌صورت مخلوط با دیگر میوه‌های خشکباری مرسوم است. اولین فراورده انجیر که تهیه و مصرف آن برای همه لازم است، نوشیدنی آب انجیر و شیره انجیر است. فرآورده‌های دیگر قابل ذکر شامل شربت انجیر (متفاوت با آب‌انجیر)، مسقطی انجیر، مربای انجیر و مارمالاد آن، ترشی، کمپوت، سوپ و پوره انجیر هستند که هر کدام از این فرآورده‌ها روش تهیه خاص خود را دارند. علاوه بر موارد ذکر شده از انجیر می‌توان در تهیه شیرینی‌جات مختلف مانند شکلات، بیسکوئیت، کیک و کلوچه استفاده کرد.

با توجه به میوه های تولید شده در شهرستان از جمله فعالیت هایی که در مقیاس خانگی یا به صورت نیمه صنعتی در شهرستان مزیت دارد، تولید میوه خشک و چیپس میوه است. خشک کردن میوه‌جات، یکی از روش‌هاي جلوگیري از فساد میکروبی آن‌ها است. در این روش، در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم شده و سرعت دیگر واکنش‌هاي مضر نیز، به مقدار قابل توجهی کاهش می‌یابد. خشک کردن، ضمن این که روي محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش می‌دهد، در نتیجه از هزینه‌های حمل و نقل و ذخیره‌سازي نیز می‌کاهد. با توجه به این که بخشی از بازار میوه خشک، سهم محصولات وارداتی است، با تولید مشابه داخلی این میوه‌ها (از نظر نوع و کیفیت)، می‌توان مانع واردات و خروج میلیون‌ها دلار ارز از کشور شد. همچنین نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات (به دلیل شرایط ویژه اقلیمی آن‌ها، هزینه بالای حمل و نقل سبزیجات و میوه‌های تازه و محدود بودن زمان نگهداری آن‌ها)، فرصت مناسبی برای رونق تولید و صادرات چیپس میوه فراهم آورده است.

تولید لبنیات در این شهرستان به صورت خانگی و سنتی انجام می شود و یک واحد تولید لبنیات به صورت نیمه صنعتی نیز در شهرستان دایر است، تولید روزانه ی شیر در شهرستان قرچک به حدی است، که ظرفیت ایجاد واحد های نیمه صنعتی تولید لبنیات در روستاهای شهرستان وجود دارد و با توجه به نیاز مردم شهرستان، فعالیت بیشتر در این حوزه مزیت دارد. البته باید توجه داشت برای موفقیت در زمینه کسب و کار تولید لبنیات باید به افزایش توانایی در زمینه رقابت با نشان‌های تجاری معروف نیز توجه کرد.

در اولویت های پایین تر، تولید قره قوروت و بستنی نیز با توجه به بازار مصرف خوب، برای شهرستان مزیت خواهند داشت. بستني يك فرآورده شيري ويا از اب ميوه لذيذ ، مطبوع و خوشايند ذائقه است كه در تمام فصول سال مخصوصا بهار و تابستان مصرف كنند گان فراوان دارد ، اگر بستني به نحوه بهداشتي و با رعايت اصول استاندارد تهيه و بسته بندي شود و به دست مصرف كننده برسد. بستنی علاوه بر ايفاي نقش يك فرآيند تفنني ، منبع سر شاري از مواد انرژي زا جهت سوخت و ساز بدن خواهد بود. بستني در انواع مختلف به قشر خاصي از جامعه محدود نبوده ، و كليه افراد بخصوص طبقات جوان تر مصرف كنندگان عمده ان محسوب مي شوند. قره‌قروت یا قارا (سیاه کشک) یکی از انواع لبنیات به رنگ سیاه یا قهوه‌ای و بعضاً سفید یا زرد است که مزه‌ای عمدتاً ترش دارد. این فراورده ی لبنی از دوغ یا ماست به دست می‌آید.

در شهرستان قرچک صنعت تولید گوشت رونق مطلوبی داشته و در این راستا تولید فرآورده‌هایی غذایی و پروتئینی نظیر سوسیس و کالباس، سودآور و پر منفعت است. طبق بررسی‌ها این محصولات در داخل شهرستان و استان‌های اطراف بازار مصرف خوبی دارند اما بهتر است که بازار فروش مناسب و توان رقابتی با کارخانه‌های صاحب برند را در این زمینه در نظر گرفته شود.

صنایع تبدیلی و تکمیلی

ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی یکی از پرسودترین ارتباطات بین صنعت با بخش‌های کشاورزی و دامداری است که ارزش افزوده و اشتغال زیادی برای هر شهرستانی ایجاد می‌کند. با توجه به این که در شهرستان ری نیز سالانه حجم زیادی از انواع محصولات زراعی و باغی تولید می‌شود بنابراین فرآوری این محصولات می‌تواند باعث ایجاد اشتغال‌زایی و افزایش سطح درآمد مردم منطقه شده و در نهایت موجبات توسعه اقتصادی بیشتر را فراهم آورد.

میزان گوشت قرمز تولید شده در شهرستان زیاد بوده و علاوه بر تامین نیاز اهالی شهرستان، در سراسر استان نیز به صورت فله‌ای ارسال می‌شود و در این بین رنگ و طعم گوشت ممکن است تغییر پیدا ‌کند لذا نیاز به بسته‌بندی برای این محصولات حس می‌شود. از طرفی بسته‌بندی نیز باید طوری باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی جلوگیری کرده و بتواند خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگی‌های گوشت را حفظ و در برابر آلودگی‌های میکروبی و سایر آلودگی‌ها نگهداری کند بنابراین با توجه به رونق دامداری در این شهرستان، بسته‌بندی گوشت قرمز دارای مزیت است و امکان ارسال این محصولات را به سایر نقاط راحت‌تر می‌کند.

با افزایش جمعیت، رشد تکنولوژی و افزایش سطح استانداردهای زندگی در جوامع امروزی، مصرف محصولات با محتوای بسته بندی های کوچک افزایش یافته است. جامعه مصرفی نیازمند محصولاتی با اندازه‌ها و بسته بندی های متفاوت بوده و اهمیت صنعت بسته بندی به تدریج برای بنگاه ها و برنامه ریزان اقتصادی در حال آشکار شدن است. بسته بندی باید تا حد امکان ساده و ارزان باشد، ضمن اینکه اهداف اولیه بسته بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت را نیز دارا باشد. در نتیجه پرداختن به این موضوع دارای توجیه مناسب اقتصادی بوده و با اجرای این طرح ، می توان بستر مناسبی را برای اشتغال نیروهای ماهر و نیمه ماهر فراهم آورد. در شهرستان قرچک تولید سبزیجات به حدی است، که واحدی برای بسته بندی این محصول مزیت خوبی داشته باشد.

در حوزه صنایع تبدیلی و تکمیلی، تولید خوراک دام و طیور از جمله پیشنهادات شغلی در شهرستان است که با توجه به رونق دامداری و پرورش طیور در این شهرستان، جوابگو خواهد بود. لازم به ذکر است در حال حاضر چنین واحدی وجود ندارد. با اجرای پروژه‌های صنعتی می‌توان از ضایعات کشاورزی و... خوراک دام تولید کرد. این امر به نوبه خود غذای مورد نیاز دام‌های پرورشی را تأمین می‌کند و شهرستان را به خودکفایی سوق می‌دهد، همچنین استفاده از مواد اولیه ارزان‌تر در تولید این محصول سبب خواهد شد تا قیمت تمام شده آن پایین‌تر و در نتیجه قیمت فروش آن نیز پایین باشد. تولید خوراک دام می‌تواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند.

میوه های تولیدی در شهرستان معمولا به صورت فله ای به فروش می رسند، در صورتی که می توان انها را سورت و درجه بندی کرد. در واقع هدف از سورتینگ میوه، دسته بندی و درجه بندی انواع میوه بر اساس سایز و کیفیت است؛ به طوری که بتوان محصول نهایی را به صورت یک دست و یک اندازه در بسته بندی های مختلف در بازار ارائه نمود و مشتری نهایی در طول زمان از یکنواختی خرید خود با برند مورد نظر مطمئن باشد. بسته بندی نهایی میوه و سبزی پس از عملیات سورتینگ به منظور جابجایی آسان و همچنین حفاظت از محصول نهایی سورتینگ شده صورت می گیرد.

در شهرستان قرچک با توجه به حجم تولید محصولات زراعی، ایجاد واحد بوجاری محصولات مزیتی پرسود محسوب می‌شود. در واقع بوجاری عملی است که طی آن دانه‌های انواع غلات شامل گندم، جو یا برنج از پوست و ساقه آن جدا می‌شوند. همچنین در حین این عملیات انواع بذر علف‌های هرز، تخم حشرات و انواع آفت‌ها از آن‌ها زدوده می‌گردد. این کسب و کار با توجه به مزیت جغرافیایی شهرستان در تولید انواع محصولات زراعی پر سود و منفعت به نظر می‌رسد.

تولید پودر خون پیشنهاد دیگری در حوزه صنایع تبدیلی است. پودر خون محصول فرعی حاصل از ذبح انواع دام می‌باشد و بعد از خشک کردن به عنوان منبع پروتئین و اسیدهای آمینه برای تغذیه و خوراک دام، طیور و آبزیان استفاده می‌شود. خون حاصل از کشتار دام در صورتی که بازیافت نشود برای طبیعت مشکل ساز خواهد شد. چرا که آلودگی‌ها را سریعا به خود جذب کرده و سبب گسترش انواع بیماری‌ها می شود. از طرفی به دلیل این‌که درصد نیتروژن بالایی دارد، اکوسیستم محل را تغییر می‌دهد، با توجه به ظرفیت بالای دامداری در این منطقه و وجود دو کشتارگاه صنعتی و بزرگ، فعالیت در این زمینه دارای مزیت خواهد بود.

احداث سردخانه از دیگر مزیت‌ها و پتانسیل‌های شهرستان موردنظر می‌باشد. در حال حاضر دو نوع سردخانه داریم. یکی سردخانه‌های بالای صفر درجه و دیگری زیر صفر درجه است. سردخانه‌های بالای صفر درجه برای نگهداری میوه، سبزی، گل و خشکبار به کار برده می‌شوند و در سردخانه‌های زیر صفر درجه نیز مواد پروتئینی از جمله گوشت مرغ، ماهی و خرما نگهداری می‌شود. البته نکته‌ای که در این خصوص وجود دارد این است که احداث یک یا دو مورد از چنین واحدهایی می تواند نیاز شهرستان را رفع کند و به وجود واحدهای بیشتر نیازی نباشد.

لازم به ذکر است در صورت دقت نکردن به بازارفروش و ظرفیت شهرستان، مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد. بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.

باغداری

باغداری یکی از حوزه های رایج بخش کشاورزی در شهرستان قرچک است. در این شهرستان با انجام فعالیت های باغداری، ضمن ایجاد اشتغال‌زایی می توان به اقتصاد این شهرستان و فضای کسب و کار رونق بخشید. کشاورزی و از جمله باغبانی در این شهرستان، در افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی می تواند مؤثر باشد. فعالیت های باغی در این شهرستان به دلیل وجود حوزه های آبی غنی و همچنین تمایل کشاوران به این فعالیت، از رونق خوبی برخوردار است.

از جمله تولیدات این شهرستان می توان به تولید گوجه فرنگی، خیار، بادمجان و سبزی در فضای آزاد و باغات اشاره کرد. با اینکه شهرستان جزو مناطقی است که سطح آب آن متوسط است؛ اما برای این محصولات بازار فروش خوبی وجود دارد و همچنین کشاورزان به کاشت آن تمایل دارند؛ در نتیجه فعالیت بیشتر در این حوزه دارای مزیت است، البته بهتر است به دلیل مشکلات کم آبی در این شهرستان الگوهای آبیاری تغییر کند و آبیاری به صورت مکانیزه انجام شود.

گلخانه‌های تولید صیفی جات نظیر خیار، گوجه، بادمجان و فلفل دلمه‌ای در قرچک وجود دارد که علاوه برتامین نیاز شهرستان قرچک در شهرستان های اطراف نیز بازار فروش مناسبی دارند؛ بنابراین افزایش فعالیت در زمینه احداث گلخانه‌های بیشتر پیشنهاد می‌شود. گلخانه های قرچک علاوه بر تولید صیفی جات، گل های زینتی نظیر کاکتوس و درختچه های آپارتمانی نیز پرورش می دهند. گل های گلخانه ای که در این شهرستان تولید می شوند، به استان های دیگر ارسال و در بازار های گل در سراسر استان توزیع می شوند و به فروش می رسند.

از جمله اصلی ترین تولیدات باغی شهرستان قرچک می توان به انجیر و خرمالو اشاره کرد. با اینکه فعالیت های حوزه ی باغداری در قرچک نسبت به زراعت کمتر است، اما تولید این میوه ها با کیفیت مطللوب و بازار فروش خوب، احداث باغات آنها را دارای مزیت می کند. نیاز آبی بسیار کم و سازگاری با محیط و استقامت در برابر گرما و خشک‌سالی از ویژگی‌های بارز گیاه انجیر محسوب می‌شود. ازآنجاکه باغ‌های انجیر معمولاً در دامنه‌های شیب‌دار احداث می‌گردند، احداث چنین باغ‌هایی علاوه بر ایجاد اشتغال و پوشش گیاهی مناسبی برای منطقه و بیابان‌زدایی می‌تواند به حفظ کنترل سیلاب، جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده بهینه از آب باران کمک کند. خُرمالو درختی از گیاهان گلدار دولپه‌ای است که در راسته خلنگ‌سانان و تیره خرمالوئیان قرار می‌گیرد. خرمالو رسته‌ای است که تقریباً دارای ۵۰۰–۴۵۰ گونه برگریز و درختان همیشه سبز است. بیشتر این‌گونه‌ها بومی مناطق گرمسیر هستند و تنها تعداد کمی از آن‌ها در آب و هوای معتدل گسترش دارند. میوه ی این گیاه که خوراکی است نیز «خرمالو» نامیده می‌شود. خرمالو سرشار از ویتامین آ و بتاکاروتن است. همچنین دارای مقدار قابل توجهی ویتامین‌های ب۱، ب۲، ب۳ و ث است. در ضمن این میوه خوش رنگ و خوش طعم دارای مواد معدنی ضروری برای بدن مانند کلسیم، گوگرد، آهن، فسفر، منیزیم و پتاسیم است.

میوه های هسته دار تولید شده دراین شهرستان شامل هلو و زردآلو می شود، این محصولات می تواند نیاز شهرستان قرچک و شهرستان های اطراف را تامین کند و با توجه به شرایط اقلیمی شهرستان، احداث باغات این میوه ها دارای مزیت است. درخت میوه های هسته دار در هوای معتدل گرم بهتر از نقاط دیگر رشد می‌کند در نقاط سرد باید آن را رو به آفتاب کاشت. در زمین‌های قابل نفوذ و گرم، بهتر از زمین‌های رسی و مرطوب رشد کرده و محصول می‌دهد.

از جمله تولیداتی که در سال های اخیر در حوزه ی باغداری در شهرستان انجام شده است، تولید پسته می باشد، این محصول در شهرستان قابلیت تولید بیشتر را دارد و به دلیل بازار مصرف خوب، باغداران به انجام این فعالیت مشتاق هستند. اصولاً درخت پسته از ۷ تا ۹ سال پس از کاشت نهال و پیوند، شروع به تولید محصول می‌نماید. بهترین خاک برای کاشت درخت پسته، خاک لومی شنی است. کیفیت آب مصرفی برای آبیاری درخت پسته به گونه‌ای است که در کاشت سایر محصولات کشاورزی با آن آب، غیر ممکن یا غیر اقتصادی است. شرایط مناسب آب و هوایی برای کاشت نهال پسته اقلیم گرم و خشک در تابستان (گرمای سوزان نباشد) و زمستان سرد و معتدل است، همچنین مقاومت و سازگاری زیادی در برابر کم آبی و شوری داشته باشد. محصول پسته به لحاظ اهمیتی که اندام های مختلف درختان پسته از نظر خوراکی و صنعتی دارد همواره حائز اهمیت بوده و انسان همواره از میوه، پوست، هسته، برگ، ساقه و حتی صمغ آن بهره گرفته است.

دامداری

دامداری به عنوان یکی از حوزه‌های اقتصادی مهم و مرتبط با بخش کشاورزی، در سطح گسترده‌ای در شهرستان قرچک انجام می‌شود و در نتیجه انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی نیز نصیب مردم منطقه شده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهمترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصاً منابع پروتئینی مرتبط می‌باشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می‌تواند عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی در این شهرستان محسوب شود.

در شهرستان قرچک پرورش و نگهداری دام‌های سنگین به دلیل عملکرد بالا و پربازده بودن از دام سبک بیشتر است و این فعالیت در واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی دنبال می شود. از جمله دام‌های سنگین پرورش داده شده در این شهرستان می‌توان به گاوهای بومی و هلشتاین اشاره کرد، که پرورش گاو بومی به دلیل تولید شیر و گوشت کمتر از دام های اصلاح شده مزیت پایین‌تری نسبت به گاو هلشتاین دارد. گاو هلشتاین که به نام هولشتاین هم شناخته می شود جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان هستند. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند. درصد چربی این شیر 65/3 درصد و درصد پروتئین آن ۳ درصد است. امروزه با توجه به رشد جمعیت کشور و نیاز روز افزون جامعه به گوشت و مواد گوشتی و نقش مهم این محصولات در تامین پروتئین و غذای افراد جامعه، پرورش دام‌های پر بازده به منظور افزایش تولید و خودکفایی غذایی، امری لازم و ضروری است. در این راستا گاوهای بومی ایران به لحاظ تنوع و اختلاف ژنتیکی، ویژگی‌های خاص نژادی و مقاومت‌های طبیعی ایجاد شده در آن‌ها طی قرن‌ها زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی مختلف به عنوان یک منبع عظیم تولید شیر و گوشت می‌تواند نقش موثری در تامین مواد پروتئین حیوانی ایفا نماید. در ضمن به عنوان مثال طبق آماری که اخیرا تهیه و ارائه شده است حدود 95.5% شیر مصرفی و حدود 50% گوشت مصرفی انسان در سطح جهان از گاو به دست می‌آید.

در شهرستان قرچک واحدهای پرواربندی گوساله وجود دارد و با توجه به اینکه تمایل به این قبیل فعالیت ها بین مردم شهرستان هست، احداث واحد های پرواربندی گوساله دارای مزیت خواهد بود. پرواربندی گوساله در راستای تامین گوشت، می تواند مزیت موفقی باشد. حدود نیمی از گوشت قرمز کشور توسط گاوهای پروار شده تأمین می‌شود؛ بنابراین این بخش از دامپروری و دامداری دارای ظرفیت زیادی برای توسعه و پیشرفت دارد. مزایای ورود به عرصه‌ی پرورش گوساله دارای جنبه های مختلف است. از یک طرف، از پوست گاو گوشتی در چرم‌سازی استفاده می‌شود؛ از طرف دیگر از گوشت آن جهت استفاده در تغذیه انسان بهره برداری می شود. همچنین به لحاظ اقتصادی، در درآمد زایی انسان تاثیر گذار است. علاوه بر این موارد، برای جلوگیری از واردات گوشت گوساله از کشورهای دیگر تولید آن اهمیت دارد.

در این شهرستان پرورش دام‌های سبک معمولاً به صورت سنتی انجام می‌شود. دام‌های سبک پرورشی شهرستان از نژادهای گوسفند بومی و بز بومی هستند، که پرورش هر دو گونه برای شهرستان به یک اندازه دارای مزیت است. پرورش گوسفند نسبت به سایر حیوانات، بیشتر مورد توجه دامداران قرار گرفته؛ زیرا توان گوسفند برای تحمل اقلیم های متفاوت بیشتر است، جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتری نیاز دارد، تمامی فرآورده های دامی مانند گوشت، شیر، ماست، کره، و حتی پشم و پوست دام پرکاربرد هستند و فروش این فرآورده ها در تمامی روزهای سال انجام می‌شود. بز به‌عنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف دنیا پرورش داده می‌شود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماری‌ها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز به‌عنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده می‌شود.

علاوه بر اینکه دامداری در این شهرستان به صورت سنتی نیز قابلیت توسعه دارد؛ ولی فعالیت در حوزه دامداری صنعتی برای پرواربندی بره و همچنین پرورش بزهای سانن، آلپاین و مورسیا در اولویت های کمتر، برای شهرستان مزیت دارد. بز سانن یک نژاد شیری پرتولید بوده که نسبت به بزهای بومی تولید شیر بسیار بیشتری دارد و می‌تواند بخشی از نیاز کشور به شیر و پروتئین حیوانی را تأمین نماید. نرخ تبدیل مواد خوراکی به شیر در بزهای سانن بالاتر بوده که این امر موجب افزایش بازدهی بز سانن از خوراک مصرف شده توسط آن می‌شود. بز آلپاین به دلیل زندگی در شرایط کوهستانی، مقاوم، چالاک و با قدرت پیاده روی و کوهپیمایی مثال زدنی هستند و می‌توانند از صخره‌های شیب‌دار کوه‌های بلند بالا رفته و از مراتع آن استفاده کنند؛ به همین دلیل برخی فکر می‌کنند چون منشأ نژاد آلپاین از کوهستان های سرد منطقه آلپ است، نمی تواند در مناطق گرمسیر زندگی کند، اما مشاهدات میدانی نشان داده است که این نژاد علاوه بر شرایط آب و هوایی سرد، قابلیت مناسبی برای زنده ماندن در شرایط گرم و خشک را داشته و تقریباً با هر نوع شرایط آب و هوایی سازگار است ضمن اینکه این بز تولید شیر بسیار خوبی نیز دارد. بز مورسیا اسپانیایی یکی از مشهورترین انوع نژاد بز در جهان است. این بزها دارای ویژگی های با ارزشی چون پرورش آسان، توان بالا برای زندگی در شرایط سخت محیطی و شیردهی بالا هستند این خصوصیات موجب شده است که بزهای مورسیا از بهترین انوع نژاد بز برای پرورش در مناطق گرمسیر باشند. این بزها به دلیل زندگی در مناطق گرمسیری و نیمه بیابانی گرم و خشک جنوب شرقی اسپانیا توان زیادی برای تحمل شرایط سخت محیطی پیدا کرده اند و تولید شیر قابل توجهی دارند.

صنایع دستی

صنایع دستی می تواند هم حالت کارگاهی و هم حالت خانگی داشته باشد و همانند صنایع کوچک قابلیت استقرار در شهر و روستا را دارد و بدون نیاز به تکنولوژی پیشرفته، بیشتر متکی به متخصص های بومی و سنتی است و قسمت اعظم مواد اولیه مورد مصرف آن از داخل کشور قابل تهیه و تامین است. افزون بر این، صنایع دستی دارای ویژگی‌های هنری و مصرفی به طور همزمان بوده و علاوه بر داشتن جنبه های مصرفی قوی، برخوردار از بینش، ذوق، اندیشه و فرهنگ تولیدکننده نیز هست و در مجموع می توان آن را یک هنر – صنعت نامید، چرا که هم ویژگی‌های یک صنعت را داراست و هم ضمن برخورداری از خصوصیات هنری، هنر محض محسوب نمی شود و به پشتوانه کارایی‌های مصرفیش و از آنجا که قابلیت تولید و تکرار دارد بیشتر جزو گروه هنرهای کاربردی قرار می گیرد. در قرچک به دلیل بازار فروش کافی برای محصولات صنایع دستی و تمایل بانوان این شهرستان به تولید این محصولات، فعالیت در حوزه ی صنایع دستی می تواند از جمله پرکاربرد ترین فعالیت ها باشد. از جمله صنایع دستی سودآور تولید شده در این شهرستان می توان به گلیم بافی، مطار بافی و قالی بافی اشاره کرد. این تولیدات در واقع به دلیل بازار مصرفی که در شهرستان ها و استان های اطراف دارند، می توانند به میزان بیشتری تولید شوند و مزیت بالایی دارند. موارد نامبرده شده به ترتیب اولویت بیان شده اند. همچنین سفالگری و حصیر بافی از جمله فعالیت هایی است در صورت ایجاد بازار فروش مناسب و برگزاری کلاس های آموزشی جای کار دارند.

طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل نسبتاً سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و سود نسبتاً مناسبی برای تولیدکنندگان دارد. در شهرستان قرچک پرورش مرغ گوشتی و تخم گذار در واحد های صنعتی انجام می شود. از آنجایی که نیاز به گوشت سفید و تخم مرغ در داخل استان تهران و همچنین سراسر کشور زیاد است، فعالیت در حوزه ی ایجاد واحد هایی برای پرورش مرغ های تخم گذار و گوشتی دارای مزیت است. پرورش مرغ تخمگذار علاوه براینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش به‌سزایی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی شهرستان در تولید محصول تخم مرغ ایفا می‌کند. با توجه به میزان تولیدات تخم مرغ در کشور و ظرفیت های موجود جهت صادرات آن، ایجاد واحد مرغ تخمگذار می تواند سودده باشد. با افزایش روزافزون جمعیت و در راستای تأمین نیازهای غذایی جامعه، فعالیت در زمینه تولید گوشت سفید و پرورش مرغ گوشتی الزامی می باشد. ارزش غذایی بالا، بازده مناسب لاشه پس از کشتار، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در هزینه های تولید و برگشت سریع سرمایه از فواید پرورش مرغ گوشتی است.

پرورش شترمرغ و بلدرچین از جمله مواردی است که در شهرستان قابلیت انجام و رونق دارد و با توجه به بازار فروش مطلوب این محصولات، پرورش آنها دارای مزیت است. کسب و کار در زمینه پرورش شترمرغ پرواری نیز قابلیت و استعداد پیشرفت فراوانی دارد زیرا منطقه چهار فصل بوده و شرایط طبیعی پرورش شترمرغ فراهم است. شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشت‌های قرمز محسوب می‌شود که نسبت به دیگر گوشت‌های قرمز کم چرب‌تر و سالم‌تر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد. . بلدرچین پرنده‌ای با جثه کوچک بوده که در برابر بسیاری از بیماری‌ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه‌های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش (40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت‌های بزرگ دارای مزیت است.

خدمات

شهرستان قرچک از لحاظ گردشگری، دارای جاذبه ی بخصوصی نیست تا بتوان روی این مورد سرمایه گذاری کرد و در حوزه ی مشاغل خدماتی جای فعالیت خوبی دارد و می تواند برای جوانان منطقه، اشتغالزایی کند. احداث واحد هایی نظیر خدمات ساختمانی، آرایشگری، خیاطی، خدمات خودرو، رستوران کترینگ، فروشگاه زنجیره ای و بازارچه محلی می تواند برای شهرستان سودده باشد و نیاز قرچک به این قبیل فعالیت ها را رفع کند. همه‌روزه شاهد لوکس شدن مغازه‌ها و ادغام مشاغل در هم هستیم، فروشگاه‌های بزرگ و لوکس و پر از اجناس مصرفی قطعاً چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کند. مزایای عمومی استفاده از فروشگاه‌های زنجیره‌ای مانند کثرت و تنوع اجناس، آزادی مشتری داخل فروشگاه، قدرت انتخاب بیشتر مشتریان، خرید بیشتر اجناس موردنیاز از یک مرکز و از همه مهم‌تر تخفیف‌های مناسبی که به مشتریان ارائه می‌دهند. بیشتر مردم را وادار به خرید از این مجموعه‌ها می‌کند معمولاً فروشگاه‌های زنجیره‌ای که در کشورهایی با نظام اقتصادی سالم و بدون تورم و با شیوه مدیریتی مدرن ایجاد می‌شوند موفق‌تر عمل می‌کنند زیرا تورم می‌تواند به‌عنوان تهدید جدی برای این قبیل فروشگاه‌ها باشد. برای مقابله با این چالش مدیریت بسیار قوی را می‌طلبد. امروزه در همه جاي جهان كشاورزي به عنوان يكي از عوامل اصلي و اساسي توسعه معرفي شده و برخي كشور ها جمعيت روستانشين خود را به عنوان مولدين كار وتوسعه معرفي مي نمايند. اين امر نشان دهنده اهميت فوق العاده حضور اين قشر در جامعه و ثمره فعاليت ايشان است.اين امر در حالي است كه روستانشينان ،باغ داران،مزرعه داران وعلاقمندان به كشت و صنعت با مشكلات متعددي مواجهند كه مي توان با يك تدبير به موقع نسبت به رفع مشكل ايشان و حل يك معضل اجتماعي – اقتصادي بنام تورم و گرانفروشي محصولات کشاورزی و دامپروری از یک سو و عدم تمایل نسل جوان به کسوت پدران از سوی دیگر اقدام نمود. یکی ازاین راهکارها تاسیس بازار محلی برای فروش مستقیم محصولات کشاورزی، باغی، دامپروری و صنایع دستی روستاییان می باشد. کترینگ به معنی تهیه غذا و عرضه انواع غذا و نوشیدنی برای مکان های خاص است. بدین معنا که غذا و نوشیدنی ها در محلی مشخص درست شده و سپس برای مکان های مختلفی سرو می شوند. از انواع کترینگ های غذا می توان به کترینگ هواپیمایی، کترینگ بیمارستانی، کترینگ قطار، کترینگ هتل، کترینگ رستورانی و حتی کترینگ غذای رژیمی اشاره کرد. هر کدام از کترینگ ها، با توجه به نیاز کاربران، شرایط خاص خودشان را دارند؛ بدین معنا که با توجه به مکان مورد نظر برای سرو غذا و نوشیدنی، مواد اولیه، دورچین و نوع نوشیدنی ها انتخاب می شوند.

صنعت

با اینکه در اطراف شهرستان معادن شن، ماسه و سیمان وجود دارد، ولی بهره وری خاصی از این محصولات نشده و احداث واحدی برای تولید مصالح ساختمانی نظیر بلوک، بتن، آجر نسوز، تیرچه و پودر مش( پودر مش بسیار ریز است و برای تولید سیمان مورد استفاده قرار می گیرد.) با توجه به ساخت و ساز های انبوه در شهرستان قرچک و شهرستان های اطراف، مزیت خوبی خواهد داشت. همچنین در اولویت های پایین تر، احداث واحد های سنگبری نیز مزیت دارد.

از جمله فعالیت های پیشنهادی برای شهرستان میتوان به جوراب بافی اشاره کرد. شغل بافندگی جوراب از مشاغل زودبازده و خانگی به شمار می‌رود،چنانچه برای ایجاد چنین کسب‌وکاری نیاز به دستگاه‌های پیچیده‌ای وجود ندارد و با یک یا چند دستگاه جوراب‌بافی کامپیوتری یا اتومکانیک که معروف‌ترین آن‌ها لوناتی نام دارد می‌توان شروع به کارکرد. در خصوص این فعالیت حتما باید بازار فروش مناسب ایجاد شود تا به سوددهی مطلوب رسید.

شهرستان قرچک در چند سال اخیر از ورامین جدا شده است و شهرک صنعتی این شهرستان تازه تاسیس است، در نتیجه فعالیت در این حوزه محدود است و واحد های فعال در این شهرستان شامل تولید پارچه های نخی، رومبلی، سیم مهین نور، MDF و مبل می شوند.

شیلات

شیلات از حوزه‌های شغلی سوددهی است که ظرفیت بسیار خوبی برای آن وجود دارد که اگر از این ظرفیت‌های شیلاتی استفاده شود سودآوری بسیار خوبی ایجاد خواهد شد. پرورش ماهی در شهرستان قرچک انجام می شود اما به دلیل کمبود حوزه‌های آبی و عدم تمایل مردم شهرستان به فعالیت در حوزه ی شیلات این فعالیت به صورت محدود انجام می شود. از جمله ماهیان پرورش داده شده در این شهرستان می‌توان به ماهیان زینتی اشاره کرد. شاید سال‌ها قبل نگهداری و پرورش ماهیان زینتی، موضوع چندان شایعی نبود و تنها عده‌ی معدودی در خانه‌های خود، آكواريوم و ماهی زینتی نگهداری می‌کردند اما در سال‌های اخیر، با توجه به رواج آپارتمان‌نشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط به‌گونه‌ای رقم خورده است که بازار ماهیان زینتی رونق گرفته و زمینه‌ساز ایجاد مشاغل مختلف شده است. به‌طوری‌ که شاهد آن هستیم در بسیاری از شهرها، چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان مشغول هستند. در این کسب و کار میزان سودی که به دست می‌آید، نسبت به سرمایه‌ای که در ابتدا گذاشته می‌شود، زیاد است. پرورش ماهیان زینتی نیاز به آب کم‌تری دارد و از آب‌های شهری، می‌توان برای تولید و پرورش استفاده کرد.